logo mamino sunce
Kategorija:
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na putovanje s djetetom

putovanje s djetetom

Stiglo je ljeto! Idemo na more! Kako utrpati tisuću kovčega, kolica, putni krevetić, bezbroj kantica, lopatica i lopti, bazen, suncobran, zalihu pelena… u mali prtljažnik?

Ne znam odgovor na to pitanje. Svake se godine otac moje djece bori s tim problemom dok u isto vrijeme dvoje malih klinaca vrišti od nervoze i vrućine trudeći se da mu pomognu. Ono što znam, nekoliko je savjeta koji vam mogu pomoći da lakše prebrodite putnu groznicu i sam put. Najvažnije je da smirite živce, oboružate se strpljenjem i nabacite osmijeh na lice. Vjerujte, svima će biti lakše.

 1. Prtljagu pakirajte u manje torbe i vrećice. Bit će ih lakše potrpati u automobil. Bilo bi dobro, ako si možete priuštiti, da kupite krovnu kutiju. U nju zaista puno stane. Veće komade prtljage stavljajte na dno, a manjima popunite rupe. Dosta toga stane pod noge klincima, a i ispod sjedala. Pazite da na ta mjesta ne stavljate sitne ili teške predmete koji bi, u slučaju sudara ili naglog kočenja mogli povrijediti dijete. To su idealna mjesta za ručnike i slične stvari.
 2. Dijete MORA čitavo vrijeme vožnje sjediti pravilno privezano u pravilno pričvršćenoj autosjedalici. Sjedalica mora biti ispravna i čvrsto pričvršćena za sjedalo u autu. To znači da uopće ne smije plesati. Između pojasa i djetetova tijela smije biti prostora za širinu prsta, ne više. Također, djetetova glava ne smije biti viša od sjedalice. Ako je viša znači da je vrijeme da kupite novu sjedalicu.
 3. Potrebno je napraviti stanku u vožnji svakih sat i pol do dva, a ako dijete teško podnosi vožnju onda i češće. Prošećite, poigrajte se pa će djetetu biti lakše nastaviti dalje.
 4. Na put ponesite i to tako da vam bude pri ruci:
 • dovoljno pića, po mogućnosti vodu
 • dudu ako je dijete koristi
 • hranu koja se ne kvari i ne mrvi previše (zgodno je voće koje se može narezati, štapići, peciva ili pak sir narezan na komadiće…)
 • djetetovu omiljenu igračku
 • mnoštvo igračkica koje ćete djetetu davati po potrebi (znači nikako ne sve odjednom već jednu po jednu)
 • ako se radi o maloj bebi, igračka obješena ispred ili pored bebe zabavit će je
 • rezervne pelene
 • vlažne maramice.
 1. Igre koje se mogu igrati u automobilu s djecom starom već oko tri godine, također će skratiti put:
 • tko prvi vidi? (neka netko kaže npr. tko prvi vidi crveni auto? Tada svi traže crveni auto i pobjednik je onaj tko ga prvi ugleda)
 • igra brojanja (ako dijete već zna brojati možete brojati nešto što se povremeno pojavljuje uz put). Mnogo je mogućnosti, samo uključite maštu.
 1. Ako vaš auto ima klima uređaj, pazite da temperatura ne bude više od pet stupnjeva niža od temperature koja je vani te da ne puše direktno po djeci.
 2. Ako možete namjestiti da putujete u vrijeme kada dijete inače spava, preporučujem da pođete tada jer je velika vjerojatnost da će mališan prespavati velik dio puta.

Ono što NE SMIJETE:

 1. Dozvoliti djetetu da se za vrijeme vožnje igra predmetima poput balona, lopti te sličnih igračaka koje vas mogu omesti u vožnji.
 2. Okretati se prema djetetu za vrijeme vožnje.
 3. Forsirati da se prijeđe što veći dio puta bez stajanja kako biste što prije stigli.
 4. Vaditi dijete za vrijeme vožnje iz autosjedalice.
 5. Davati malom djetetu lijekove protiv mučnine.
 6. Putovati po najvećoj vrućini, osobito ako nemate klima uređaj u automobilu.

Iskreno se nadam da nisam nešto zaboravila. Ako jesam, ne zamjerite. I moju obitelj uskoro čeka stres godišnjeg odmora. Ma šalim se. Znam da svi to jedva čekate, kao i ja.

Želim vam bezbrižne dane s vašim obiteljima, a posebno vam želim sretnu i sigurnu vožnju!

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: