Krešenti, ti fantastično hruskavi, orašasto zavodljivi i čokoladno zaljubljivi kolačići godinama su čekali da ugledaju svjetlo dana i u ReciPeci kuhinji. Krešenti nisu kolačići za koje sam recept iskopala iz mamine ili bakine bilježnice, ali sam si ga sama zapisala još prije par godina po preporuci jedne prijateljice koja je bila oduševljena njima, a zašto mi je toliko trebalo da ih napravim doista ne znam jer su toliko fantastični da sam presretna što sam ih isprobala dovoljno prije Božića tako da ih pred sam blagdan mogu napeći još cijelu tonu ? Dobro, možda ne baš tonu, ali sudeći po tome koliko su se svidjeli mojima doma, morat će ih biti bar trodupla količina od ove koja se navodi u receptu. Krešenti su ustvari sasvim jednostavni i najobičniji prhki kolačići spojeni čokoladom, te obavijeni hrskavim slojem oraha, no očito je baš ta jednostavnost presudila u njihovo ime ? S obzirom da je osnova krešenti kolačića klasično prhko tijesto, možete eksperimentirati sa ostatkom postupka, pa tako te male loptice nakon što ih uvaljate u bjelanjke možete uvaljati u kokos ili bademe ili lješnjake, a krema može biti i kakav fini pekmez od brusnice ili šipka ili možda pak bijela čokolada, zašto ne? Jedina ‘mana’ ovih kolačića je to što ih baš morate raditi jako male (prije pečenja moraju biti veličine špekule ili osrednje trešnje) jer će inače nakon pečenja i spajanja čokoladom postati preveliki i nezgrapni za grickanje, pa taj posao može potrajati. Ali vjerujte, isplati se svaki trud. Krešenti su upravo preeeekraaasniii ?
Krešenti
POTREBNO:
Za kuglice:
- 350 g brašna
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- žlica ruma
Za uvaljavanje:
- 200 g krupnije mljevenih oraha
- 2 bjelanjka
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 60 g maslaca
PRIPREMA:
- Pomiješati u posudi brašno, šećer, vanilin šećer. Dodati maslac izrezan na manje komadiće (poželjno je da je maslac sobne temperature jer ćete tako lakše umijesiti tijesto), jaje, žumanjca i rum pa umijesiti prhko tijesto. Pokriveno (ili omotano folijom) ostaviti u hladnjaku na 30-tak minuta. Nakon hlađenja, lakše ćete raditi kuglice ?
- Od tijesta raditi male kuglice veličine špekule ili trešnje (cca 1,5 cm Ø), umočiti svaku kuglicu u bjelanjke, a odmah potom i u orahe, pa ih slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180ºC 10-tak minuta. Da bi vam ovaj postupak bio lakši i brži, napravite prvo po 6-7 kuglica, odložite ih sve odjednom kako ih radite u bjelanjke, a onda ih tek vadite prstima iz bjelanjaka i umakajte u orahe, i tako u tim malim serijama dok ne napravite sve. Probala sam ovo raditi žlicom, ali jednostavno bi se na žlicu ulovilo previše bjelanjka, a onda se automatski niti orasi nisu lijepo raspoređivali cijelom površinom i u tom tanjuru sa orasima bi se za čas napravila nekakva zbrčka.
- U međuvremenu napraviti čokoladnu kremu za spajanje kolačića. Otopiti čokoladu za maslacem (ne smije provrijeti), maknuti s vatre pa uz povremeno miješanje prohladiti. Ne treba biti hladna do kraja, ali ako bude još topla, curiti će na sve strane i teško ćete spojiti kolačiće.
- Pečene i ohlađene kolačiće spajati čokoladnom kremom i odlagati najprije na pladanj dok se čokolada ne stvrdne do kraja, a potom u kutije s poklopcem.
Preuzeto s www.recipeci.com