logo mamino sunce
Kategorija:
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kako bebi presvući pelenu

Beba je došla kući! Izgarate od želje da sudjelujete u svakom trenutku života vaše prinove. Zbunjena je i uplašena vaša supruga, ali kako ste tek vi zbunjeni i uplašeni!! Malo biće je krhko i nježno, a vi imate tako veeelike ruke. No evo nekoliko savjeta o prematanju bebe koji će vam zasigurno pomoći.

Beba je, iako mala, vrlo čvrsta i sasvim sigurno je nećete slomiti ili povrijediti. Bebi možete naštetiti jedino ako je tresete ili vam padne, a to se naravno neće dogoditi jer ćete biti iznimno oprezni i nećete je bez nadzora ni na trenutak ostavljati na presvlačilici, krevetu, stolu…

Dodatan oprez zahtjeva glavica, jer kao što već sigurno znate, bebin vrat nije dovoljno jak da bi mogao podnijeti težinu teške glavice. Prema tome svaki put kad podižete bebu prihvatite je iza vrata kako joj glava ne bi pala prema nazad.

PELENU PRESVLAČITE NA SLJEDEĆI NAČIN:

 1. Prije presvlačenja pripremite sav potreban pribor: čistu pelenu, vlažne maramice, čiste štramplice ili hlačice ako je potrebno, kremicu za guzu…
 2. Polegnite bebu na leđa na neku površinu najbolje u visini vašeg struka (presvlačilica, stol koji ćete prekriti pokrivačem kako bi bebi bilo udobno…) Neka gornja plahtica ili pelena na podlozi za presvlačenje bude čista.
 3. Skinite štramplice ili hlačice. Ako se otkopčavaju na leđima, okrenite bebu na bok pa ćete ih lakše otkopčati.
 4. Otkopčajte čičak pelene, jednom rukom uhvatite obje bebine nožice (to ćete učiniti tako da prekrižite bebine noge stopalom preko stopala pa ih tada uhvatite) te drugom rukom izvucite pelenu između nogu (ako se radi o pokakanoj peleni, pokušajte njome očistiti što više nečistoća s bebine guze). Zatim, dok beba još uvijek leži na peleni, vlažnim maramicama očistite sve ostalo s guze (prljave maramice stavljajte na pelenu). Kad je gotovo izvucite pelenu ispod guze, umotajte sve zajedno u pelenu i zalijepite je čičkom. Važno je da s guze uklonite sve ostatke nečistoća.
 5. Opet na isti način uhvatite bebine nožice, podvucite čistu pelenu pod guzu, namažite guzu zaštitnom kremom, pustite nožice, zavrnite pelenu preko guze i zalijepite čičak. Nemojte previše stisnuti pelenu – između trbuščića i pelena pokušajte gurnuti prste. Ako stanu, a da niste pritisnuli trbuščić, onda je dobro. Također ostavite prostora i među nožicama – nemojte navući pelenu previsoko. To je osobito važno kod dečkića. Također, dok pupak ne otpadne i ne zacijeli, pelena ga ne smije prekriti. Zavrnite rub pelene ispod pupka ili pak na peleni izrežite komadić, kako biste napravili mjesta za pupak.
 6. Obucite štramplice ili hlačice. I to je to.

Uživajte!

SAVJETI I TRIKOVI:

 • guzu uvijek brišite od naprijed prema nazad
 • prije i nakon presvlačenja bebe, obvezno operite ruke. Nikad nakon diranja guze ne dirajte bebu po licu
 • vrijeme presvlačenja odlično je vrijeme za druženje i igru s vašom bebom – pričajte joj, pjevajte, gugučite s njom, pravite smiješne face…
 • tek rođenoj bebi, pelenu morate promijeniti dvanaestak puta dnevno
 • pelenu je bolje promijeniti prije obroka, jer bi najedena beba od prevrtanja mogla bljucnuti
 • neke bebe ne vole da ih se presvlači pa će možda i plakati. Spriječite to pomoću šarenih igračkica obješenih iznad podloge na kojoj presvlačite bebu (može pomoći i pjevanje i
 • pričanje)
 • izbjegavajte noćno presvlačenje jer ćete razbuditi bebu pa će teško ponovno zaspati
 • ako se na guzi pojavi crvenilo koje ne prolazi od uobičajenih kremica, posjetite pedijatra, možda je riječ o gljivicama.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: