logo mamino sunce
Kategorija:
Vrijeme čitanja: 3 minute

Što napraviti kada dijete ima proljev?

proljev

Svako se dijete prije ili kasnije susretne s probavnim smetnjama, među kojima su proljevi česti, posebice ljeti. Dobro je znati što učiniti kad se pojavi proljev.

Infektivni proljevi ubrajaju se u najčešće zarazne bolesti u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Oni su najčešći uzrok prihvata djeteta u bolnicu.

Udio djece kojoj je zbog proljeva potrebno liječenje u bolnici približno je 5%. Hospitalizacija je potrebna prije svega zbog dehidracije i općeg lošeg stanja, što je posljedica proljeva.

Nužne mjere kad se pojavi proljev:

  • Posebna dijeta kod proljeva nije potrebna. Savjetuje se nastavak djetetove uobičajene prehrane. Treba se obavezno osigurati dovoljan unos tekućine i nadoknađivanje elektrolita (npr. rehidracijskim otopinama koje možete kupiti u ljekarni).
  • Treba se dobro pobrinuti za higijenu. Najvažnije je dobro i često prati ruke tekućom vodom i sapunom. Djeci je potreban odgovarajući nadzor pri pranju ruku da to naprave uistinu temeljito. Ruke treba obavezno oprati nakon odlaska na toalet te prije pripreme hrane i pića.
  • Potrebno je  pobrinuti se za čišćenje i dezinficiranje površina, predmeta i igračaka koje dijete često dodiruje.
  • Vrlo je važno da dijete koje oboli od proljeva ne ide u vrtić i ostane kod kuće toliko dugo dok jedan dan bude bez proljeva. Osoblje u vrtiću mora se također pobrinuti da se pri pojavi akutnog proljeva (prvenstveno rotavirusne infekcije) prostorije i površine za igranje temeljito očiste i dezinficiraju. Spomenuti virus može, naime, na površinama ostati još nekoliko tjedana ili mjeseci.
  • Pri pojavi proljeva preporučuje se uzimanje proizvoda s korisnim mliječnokiselinskim bakterijama. Treba izabrati dokazano učinkovite mliječnokiselinske bakterije koje smanjuju trajanje proljeva i intenzitet simptoma, poput Lactobacillus rhamnosus GG.

Upravo je Lactobacillus rhamnosus GG jedna od najistraženijih mliječnokiselinskih bakterija na svijetu koja je inače normalno prisutna u našim crijevima i djelotvorno pomaže u očuvanju ravnoteže naše crijevne mikroflore.

Lactobacillus rhamnosus GG ima visok stupanj preporuka te jedokazano djelotvoran kod akutnog proljeva (skraćuje trajanje akutnoga proljeva za jedan dan), a nalazi se u WAYA proizvodima.

Za više informacija upitajte svog liječnika ili ljekarnika ili posjetite web stranicu https://www.waya.hr/hr/
Floch et al. The Microbiota in Gastrointestinal Pathophysiology, Implications for Human Health, Prebiotics, Probiotics, and Dysbiosis. Elsevier, 2017.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: