Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 3 minute

Streptokokna angina

streptokokna angina

Što je to streptokokna angina?

Streptokokna angina je akutna upala ždrijela (farinksa) koju uzrokuje bakterija streptokok. Kako su kod te upale zahvaćeni i krajnici (tonzile) često se upotrebljava naziv tonzilofaringitis. Streptokokna angina se klinički manifestira upalnim promjenama u ždrijelu, koje obično prati visoka temperatura i glavobolja te jača grlobolja s otežanim gutanjem.

Tko je uzrokuje?

Uzročnik streptokokne angine je bakterija beta-hemolitički streptokok grupe A. To su Gram pozitivne bakterije okruglog oblika koje su obično povezane u parove i nepokretne.

Kada se bolest pojavljuje i kako se širi?

Streptokokna angina se pojavljuje tijekom cijele godine, ali češće u hladnijim mjesecima (zima, rano proljeće), pojedinačno (sporadično), ali i u manjim epidemijama (vrtići i škole). Djeca oboljevaju mnogo češće od odraslih, a najčešće oboljevaju školska djeca.

Streptokok se od zaražene osobe prenosi na drugu osobu kapljičnim putem (kihanje i kašljanje), izravnim (preko sline) ili posrednim kontaktom sa zaraženim osobama (dijeljenjem čaša i pribora za jelo) te preko površina koje se često dodiruju (kvake, igračke i mobiteli).

Preboljena bolest ne ostavlja trajnu imunost te se može oboljeti više puta.

Kako izgleda tipična klinička slika bolesti?

Inkubacija bolesti je kratka, iznosi obično 1 do 3 dana.

Streptokokna angina počinje vrlo naglo sa izraženim općim simptomima:  povišena temperatura,  glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u trbuhu, a kod male djece često je prisutno i povraćanje. Ovi opći simptomi obično prethode lokalnim simptomima, među kojima je najvažnija jaka grlobolja s otežanim gutanjem. U kliničkom pregledu ističe se žarko crvenilo ždrijela uz sitnotočkasta krvarenja po nepcu – enantem te nakupine gnoja po tonzilama. Jezik je crven, a njegovi pupoljci povećani pa nalikuje na malinu (“malinasti” jezik). Za streptokoknu anginu karakteristično je povećanje limfnih čvorova na vratu, osobito ispod donje čeljusti (angularni) koji su bolni pri dodiru.

Kako se postavlja dijagnoza i koja je diferencijalna dijagnoza?

Dijagnoza streptokokne angine postavlja se temeljem kliničke slike, a potvrđuje dokazom streptokoka u obrisku ždrijela. Za to danas postoje brzi antigenski testovi čija je specifičnost vrlo visoka, a rezultati su gotovi za 10-15 minuta. Zbog manje osjetljivosti ovog testa, kod negativnog nalaza streptokoka u brzom testu, a uz kliničku sliku koja je sumnjiva na streptokoknu anginu, potrebna je potvrda klasičnim mikrobiološkim nalazom brisa.

Važno je znati prepoznati simptome streptokokne upale grla i razlikovati ih od obične grlobolje ili virusne infekcije ždrijela. Streptokokna upala grla uglavnom nema popratne simptome poput kihanja, kašljanja, curenja iz nosa ili začepljenosti nosa koji su karakteristični kod virusnih upala ždrijela gdje je nastup bolesti postupan, simptomi grlobolje su blaži, a upalni eksudat u ždrijelu nije gnojan.

Kako se liječi streptokokna angina?

U liječenju streptokokne angine lijek izbora je penicilin, a liječenje traje 10 dana. Samo ako postoji preosjetljivost na penicilin, primjenjuju se cefalosporinski antibiotici također kroz 10 dana ili makrolidi u trajanju od 3 dana, ali je za napomenuti sve veća prisutnost rezistencije streptokoka na makrolide.

Primjenom antibiotika ne skraćuje se samo tijek bolesti, nego se sprječavaju i liječe moguće komplikacije (upala uha, sinusa, peritonzilarni apsces, prodor bakterija u krv – bakterijemija, reumatska vrućica, glomerulonefritis). Zato se streptokokna angina mora liječiti antibiotikom (penicilinskim ili cefalosporinskim) punih 10 dana, iako oboljeli najčešće prestaje biti zarazan unutar prva dva dana liječenja i simptomi bolesti najčešće nestaju za 2 do 3 dana.

Uz antibiotike se preporučuje: više tekućine, analgetici – antipiretici, pastile ili sprejevi za ublažavnje boli u grlu  i odmor.

Kako spriječiti i prevenirati širenje streptokoka?

Što brža dijagnoza i liječenje streptokokne angine kod bolesnika najbolje sprječava širenje i prijenos streptokoka. Zato bolesnik uz liječenje ne zahtijeva izolaciju, a pri pojavi angine u dječjem kolektivu ne treba svu djecu zaštićivati antibioticima. Preventivna primjena antibiotika preporučuje se samo pri vrlo učestaloj pojavi angina u obitelji (“ping-pong infekcija”) i to zbog eradikacije (iskorijenjenja) streptokoka svim članovima obitelji istodobno.

U prevenciji su također bitne sve nam poznate mjere koje smanjuju mogućnost širenja kapljičnih infekcija, a to su:

  • pokrivanje ustiju kod kihanja ili kašljanja
  • nedijeljenje osobnih predmeta poput četkice za zube kao i čaša za piće ili pribora za jelo. Posuđe je potrebno prati u vrućoj sapunici ili u perilici posuđa.

Iva Palčić, spec.pedijatar
Branimirova 71 , Zagreb
e-mail: info@poliklinika-helena.hr
tel: 01 231 0067
www.poliklinika-helena.hr

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: