Kategorija:
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mesna rolada s rižom

mesna rolada s rižom

mesna rolada s rižom
Uvijek kada mi se dogodi da ostanem bez ideje što skuhati za ručak, posegnem za nekom od svojih knjiga kuharica i to je prilično efikasno što se tiče mojih dilema oko ručka. Eto, imam i svoj blog i objavljujem recepte na webu a još uvijek posežem za staromodnim načinom traženja recepata prelistavajući knjige ? Ali ja baš uživam u tome! Volim te svoje knjige i uvijek sam spremna proširiti kolekciju sa još ponekom. Kao kuharica imam i ja nekih svojih faza. Dogodi mi se da danima nemam volje ni za što, pa tako ni za kuhanje a budući da skuhati moram, tada obično kuham provjerena, kako ja volim reći ‘dosadna’ jela, i to je o.k. Svi budu zadovoljni i sa tim. No, onda opet imam faza kada sam luda na kuhanje i za takvih dana od jutra razmišljam samo o tome što ću skuhati a da bude neobično, novo i drugačije od svega što sam do sada probala. Ne bih vam mogla reći što moji dragi ukućani misle o tome, to biste trebali njih pitati. Meni se čini da nemaju baš niša protiv niti jedne moje faze u kuhinji ?

Ideju za ovaj ručak dobila sam iz jedne predivne knjige koja se zove Jela iz cijelog svijeta i to je knjiga za kojom najčešće posegnem kada ne znam što skuhati jer ima doista zanimljive i raznovrsne recepte sa jako dobrim fotografijama. Jednom možda napišem i post o svim svojim kuharicama pa ću vam onda dati podrobnije impresije o tome ? Ova mesna rolada je jelo koje je toliko jednostavno za napraviti, zahtjeva najobične sastojke koje možete zamisliti, a opet kada se na zanimljiv način sve skupa spoji, ispadne neobičan ručak, koji je je podjednako ugodan oku i nepcu. A najbolje od svega je da jednim udarcem dobijete i prilog i glavno jelo, sve u jednoj posudi ? Podloga ovoj roladi je fini domaći ‘slatki’ kupus koji u spoju sa kiselkastim pelatima dobiva baš zanimljiv okus. Mesna rolada je već svima dobro poznato mljeveno meso koje u spoju sa sočnom rižom, sirom i lukom postaje nesvakidašnja delikatesa. Probajte, stvrano je fino!

Potrebno:

  • 1 manja glavica kupusa
  • konzerva pelata
  • 50 dag mljevenog miješanog mesa
  • 2 luka
  • mala šalica riže (80-100 g)
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 10 dag ribanog tvrđeg sira
  • 2 žlice kosanog peršina
  • 1 jaje
  • vegeta, sol, papar, žličica mljevene crvene paprike

 Priprema:

Kupus narezati na trakice, pomiješati ga u posudi sa nasjeckanim pelatima (i sa svim sokom od pelata) i sjeckanim lukom, povegetiti ili posoliti, popapriti pa premjestiti u malo nauljeni lim za pečenje. Pokriti alu folijom i peći u pećnici na 180℃ oko 40 min. Povremeno promiješajte.
U međuvremenu rižu skuhati na vodi začinjenoj sa malo vegete. Kuhanu rižu ocijediti pa ju pomiješati sa kosanim peršinom, 1/2 polovicom nasjeckanog luka i naribanim sirom.
U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, 1/2 nasjeckanog luka, jaje, mrvice, vegetu, sol, papar i mljevenu crvenu papriku. Mijesiti rukom dok ne postane kompaktno.
Izrezati papir za pečenje na veličinu malo veću od lima za pečenje, pa na njega rukama nanijeti mesnu smjesu u obliku pravokutnika, veličine otprilike 30×25 cm.
Žlicom nanijeti i razmazati rižu po mesu tako da ostane oko 2 cm slobodnog ruba.
Uz pomoć papira saviti roladu.
Izvaditi povrće iz pećnice, u sredinu lima napraviti mjesta za roladu pa ju oprezno premjestiti u lim. (to je dosta ‘petljav’ posao jer je rolada dosta mekana, pa sam ja to učinila uz pomoć tog papira s kojim sam ju i zarolala. Papir se onda samo izvuče malo po malo ispod nje kada ju smjestite u lim ? )
Peći nepoklopljeno još 40 min na istoj temperaturi dok rolada ne dobije zlatno smeđu boju.
Poslužiti narezano na šnite debljine oko 1,5-2 cm uz pečeno povrće i po želji zelenu salatu.

Dobar tek!

Preuzeto s www.recipeci.com

Sharing is caring

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Možda će vas zanimati: