Kategorija:
Vrijeme čitanja: 2 minute

Linzeri – božićni vanilin keksići

Početna Recepti Linzeri – božićni vanilin keksići Linzeri – božićni vanilin keksići

Rafaelo kuglice, čokoladne kuglice, salame od kokosa i oblatni, medenjaci… sve su to jako fine vrste božićnih kolača, no ono što nedostaje i bez čega teško da se može zamisliti Božić su upravo Linzeri – mali slatki keksići koji se spajaju pekmezom ili marmeladom. Pravi izvorni linzeri imaju rupicu u sredini (upravo zbog nje su ovaj kolač nekad nazvali Linzerove oči) i spajaju se s pekmezom. Iako, naišla sam na mnogo recepata koji se također nazivaju linzeri a obični su keksići bez ljepljenja s pekmezom. No, u cijeloj ovoj priči oko linzera najmanje je bitno kako ih tko zove. Bitno je to da su ovi prhki kolačići užasno fini, tope se u ustima i jedini nedostatak im je da ‘zovu na još’ ? Ime su dobili po originalnoj austrijskoj poslastici Linzer torti koja se sastoji od gotovo identičnih sastojaka. Iako se po originalnom receptu linzeri prave sa jednim dijelom mljevenih badema, ja sam ih ovaj put napravila kao obične vanilin kolačiće sa malo naribane limunove korice. I bili su odlični! Kažem ‘bili’ jer ih više nema – nestali su brzinom svjetlosti iz metalne kutijice za kolače. No, moram priznati da sam godinama izbjegavala peći linzere a najviše zato što nisam imala pravu modlicu za njih a nije mi se dalo ručno izrezivati svaki komadić da bih dobila rupicu u sredini. Pronašla sam svoju modlicu i sad mi linzeri idu kao od šale ? Da ne dužim, evo recepta:

Potrebno:

  • 35 dag brašna
  • 18 dag margarina
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 20 dag šećera
  • vanilin šećer (1 obični + 1 bourbon)
  • naribana korica polovice limuna

 Priprema:

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. U početku miksati miserom sa spiralama a potom završiti rukom. Radnu površinu stalno posipavati brašnom kako se ne bi lijepilo.

Od tijesta oblikovati kuglu, omotati ju prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30-tak min.

Razvaljati tijesto na 4 mm debljine pa modlicom izrezivati cvjetiće. Ako nemate duplu modlicu (vidi sliku) pazite da napravite isti broj cvjetića bez rupe i sa rupom.

Stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u zagrijanoj pećnici na 180℃ oko 10-15 min. (o vremenu pečenja ovisi koliko će tvrdi biti keksići. Ako ste ih razvaljali malo deblje bit će im potrebno 15 min, ako su tanki onda im je 10 min sasvim dovoljno)

Pečene kolačiće ohadite na limu pa ih hladne premazujte svojom omiljenom marmeladom i spajajte sa cvjetićima s rupicom.

Uvaljati ih u šećer u prahu i pospremiti u metalne kutije s poklopcem. Ovakvi kolačići znaju biti dosta tvrdi kad se ispeku pa tek stajanjem omekšaju)

Dobar tek!

Preuzeto s www.recipeci.com

Sharing is caring

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Možda će vas zanimati: