Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kako se opustiti?

Kako se opustiti

Od žene s različitim interesima pretvorili ste se u osobu koja čitavo vrijeme provodi kod kuće i nema vremena ni za što od onoga čime je ranije bila zaokupljena. To je vrlo velika promjena koja može izazvati stres i nezadovoljstvo. Kako se opustiti

KAKO SI POMOĆI?

Povežite se s drugim mamama.

Ne usamljujte se sa svojim novim majčinskim iskustvom. Potražite druge mame i pružite jedna drugoj potporu. Majke sličnog iskustva i sličnih briga s roditeljstvom, pomoći će vam da fokusirate svoju energiju na ovaj novi, važan posao koji radite. Vrijeme provedeno s bebom pružit će vam još više uživanja ako se okružite ljudima sličnih interesa.

NAČINITE STANKU

Svatko treba stanku na poslu, pa tako ni majčinstvo nije iznimka. Rasporedite vrijeme tako da se možete baviti i nekim svojim aktivnostima u kojima uživate. Ako ste prije pohađali fitness ili nešto slično, ne znači da sada s tim morate potpuno prekinuti. Možda ćete samo malo skratiti vrijeme provedeno ondje. Prilagodite raspored, no nemojte se odreći svih svojih interesa.

Kako se opustitiKako se opustiti

PRONAĐITE ZADOVOLJAVAJUĆI RITAM

Prilagodite se bebinom rasporedu spavanja i hranjenja, ali priviknite bebu i na svoj raspored. Primjerice, ako volite izlete, vodite bebu sa sobom, a šetnja neka vam postane dio svakodnevice. Bebe se mogu prilagoditi vamai pratiti vas u aktivnostima koje volite. Ako vam je ovo prva beba, imate mnogo više mogućnosti nego ako već imate starije dijete.

STVARAJTE USPOMENE

Bebe se nevjerojatno mijenjaju u prvoj godini života. Kako će mjeseci prolaziti, sve ćete se više čuditi i diviti razvoju svojega djeteta. Smijanje, prevrtanje, puzanje, hodanje i pričanje, samo su neke od iskustva kojima ćete rado biti svjedok. Pa zašto ih ne biste dokumentirali? Čineći tako, osjećat ćete se kreativnim. Shvatiti ćete da nisu svi dani isti.

Slažući obiteljski foto-album, zapisujući zapažanja i događaje, stvorit ćete nešto u čemu ćete godinama kasnije uživati. Možete snimiti filmove, audio vrpce… Uživat ćete u sadašnjosti kao da je već prošlost.

Katkad se prva godina čini vrlo, vrlo duga. Tek kad prođe, shvatit ćete kako je vrijeme proletjelo. Ako vam se katkad zaista učini da je vrijeme stalo, sjetite se kako je ta jedna godina mala kap u usporedbi sa zajedničkim životnim putovanjem vas i vašeg djeteta.

Način na koji se prilagođavate potrebama svojeg djeteta mijenja se kako dijete raste. Uspjeh obiteljskih veza ovisi o usklađenosti vaših i djetetovih potreba. Isprobajte sve dok ne nađete način koji će zadovoljiti i vas i vašu bebu. Kako se opustiti

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

Kako se opustiti

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: