logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kako djecu zaštititi od sunca

Kako djecu zaštititi od sunca

Koliko vam god vaša beba izgledala slatko kad dobije boju na obraščićima morate znati da je već tada koži učinjena šteta. Teško je zamisliti da će se na tom okruglom licu jednom pojaviti bore, a karcinom kože kao da se događa nekom drugom. No oštećenja izazvana suncem se zbrajaju iz dana u dan kroz cijelo djetinjstvo. Koža pamti! Do 18. godine života koža dobije 80% ukupnog zračenja, a nakon tridesete pokazuje kako smo se ponašali u djetinjstvu.

Bebina koža je drukčija od vaše

Koža vaše bebe brže cijeli nego koža odrasle osobe, ali je isto tako osjetljivija na sve ozljede pa tako i na oštećenja izazvana suncem. Koža se prirodno brani od sunca stvarajući pigment melanin koji se poput kišobrana rasporedi iznad jezgara keratinocita (stanica kože) i tako smanjuje oštećenja. No ta zaštita kod malih beba još nije dovoljno razvijena. Proći će i nekoliko godina dok taj obrambeni sustav sazrije. U međuvremenu vi ste dužni štititi vašu bebu ili dijete od sunca. Kako djecu zaštititi od sunca

Obzirom da koža malih beba predstavlja veći postotak ukupne tjelesne mase to i svaka promjena na koži ima veći utjecaj na cjelokupni organizam. Kako djecu zaštititi od sunca

Opekline od sunca mogu imati teške posljedice za vašu bebu kao što je dehidracija, povišena tjelesna temperatura, šok, niski krvni tlak, nepravilan rad srca. Kako djecu zaštititi od sunca

Što učiniti u slučaju opeklina od sunca?

 • Ukoliko se radi o dojenčetu ispod godine dana potrebno je savjetovati se s liječnikom, a isto tako i kod djeteta starijeg od godinu dana ukoliko tjelesna temperatura prijeđe 38,3 C.
 • U svakom slučaju trebate dijete staviti u hladnu i zamračenu prostoriju i davati mu dosta tekućine.
 • Ako tjelesna temperatura prijeđe 38,3 C potreban je i antipiretik.
 • Korisno je staviti obloge fiziološke otopine na kožu, a nakon toga nježno neutralne losione, a nikako ne primjenjivati alkohol!
 • Ne primjenjujte nikakve lijekove na kožu ukoliko se niste posavjetovali s vašim liječnikom.

Poučavajte djecu od najranije dobi

Korisne navike najlakše se usvajaju u ranoj dječjoj dobi, a tu je uloga vas kao roditelja najznačajnija jer dijete će slijediti vaš primjer. Kako djetetu ograničavate boravak na otvorenom kada je vani hladno isto biste trebali i kada je sunce najjače. Baš kao što dijete učite prati ruke ili zube poučavajte ga kako se zaštititi od štetnog djelovanja sunca. Pojava malignog melanoma, najzloćudnijeg raka kože, udvostručuje se svakih deset godina! Studije su pokazale da je pojava karcinoma kože direktno povezana s brojem sunčanih opeklina u djetinjstvu. Zato učinite sve kako biste to spriječili. Redovito pregledavajte kožu svom djetetu, a posebice pigmentirane madeže prema ABCDE pravilima. Ako primjetite da madež ima asimetričan oblik (A), nepravilan rub-borduru (B), ako boja (color) nije jednolična (C), ako je promjer veći od 5 mm (D) i ako evoluira – povećava mu se promjer ili se podiže (E) otiđite na pregled dermatologu. Urođeni madeži velikog promjera naročito su opasni.

Kako izabrati sredstvo sa zaštitnim faktorom (SPF, sun protection factor)?

Na tržištu postoje mnogi preparati za zaštitu od sunca i katkad je roditeljima teško izabrati pravi.

Važno je znati da postoje sredstva koja samo reflektiraju sunčeve zrake (mehanička) te druga koja apsorbiraju sunčeve zrake i oslabljuju njihovo štetno djelovanje (kemijska). Mehanička sredstva obično sadrže cink oksid i titan dioksid te su prikladnija za dječju kožu s kojom ne dolaze u interakciju.

Sredstvo za zaštitu od sunca mora imati filtere za UVA i UVB zrake te najmanje faktor 15. Također mora biti fotostabilno i otporno na vodu.

Kako ispravno primijeniti zaštitno sredstvo?

 • Dojenčadi mlađoj od 6 mjeseci ne bi trebalo nanositi nikakva sredstva za zaštitu od sunca i ne ih izlagati direktno suncu. D vitamin će se dovoljno sintetizirati i u hladu s otkrivenim licem i ručicama.
 • Kod prve primjene nanesite malu količinu sredstva na kožu zapešća, a ako nema reakcije možete ga primjeniti i na ostatak kože djeteta. Kako djecu zaštititi od sunca
 • Ne zaboravite namazati djetetove ruke, uške, nos i usnice. Izbjegavajte kontakt s očima.
 • Zaštitno sredstvo treba primijeniti 30 min prije izlaganja suncu, zatim svaka 2 sata i nakon svakog kupanja.
 • Sredstvo treba nanijeti u debelom sloju kako bi imalo zaista onakvu zaštitu koja je označena kao SPF. Stručnjaci preporučuju primjenu 2 mg sredstva na kvadratni centimetar (2 mg dobijemo otprilike ako 2 puta istisnemo količinu zaštitnog sredstva koje odgovara duljini kažiprsta).

Zlatna pravila zaštite od sunca:

 • Dojenčad mlađu od 6 mjeseci držite uvijek u hladu, bez sredstava za zaštitu od sunca.
 • Izbjegavajte boravak s djecom na otvorenom u doba najjače insolacije, između 10 i 15 sati.
 • Zaštitite dijete kao i sebe pokrivalom za glavu koje štiti uške, nos, usnice. Nosite zaštitne naočale.
 • Obucite odjeću dugih rukava i nogavica, ali oprez jer neke tkanine propuštaju sunčeve zrake.
 • Upotrebljavajte zaštitna sredstva s faktorom većim od 15 na cijelu djetetovu kožu.
 • Obnavljajte primjenu svaka 2 sata ili češće ako se vaše dijete kupa ili jako znoji.
 • Neki lijekovi izazivaju fototoksične/alergijske reakcije na koži. Ako vaše dijete uzima neki lijek konzultirajte liječnika o zaštiti od sunca.
 • Ne dajte da vas oblaci zavaraju. Kroz njih sunčeve zrake također prolaze.
 • Budite svjesni refleksnog zračenja. Ni u sjeni vaše dijete nije zaštićeno jer se sunčeve zrake reflektiraju od pijeska, vode, betona. Kako djecu zaštititi od sunca
 • Na velikim nadmorskim visinama sunce je posebno jako. Stoga upotrebljavajte zaštitna sredstva i u planinama, na skijanju i sl.
 • Ukoliko netko drugi brine o vašem djetetu pobrinite se da poštuje ova pravila!

Vesna Magdić-Jelavić, dr. med. spec. dermatovenerolog

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: