Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ideje za senzorne igre

ideje za senzorne igre

Senzorna igra je važan dio djetetova razvoja i odrastanja. Dolaskom hladnijih dana više ćemo vremena provoditi kod kuće pa je dobro uz uobičajene igre znati i one kojima možete stimulirati senzorne doživljaje. Mala djeca se čak do sedme godine života oslanjaju na senzorne informacije kad uče o onome što ih okružuje.

To su, dakle, igre koje stimuliraju: okus, njuh, vid, zvuk, dodir, pokret i ravnotežu.

  1. Ponudite djetetu razne senzorne materijale. Ne previše, jer se dijete neće moći koncentrirati, već najbolje predmet po predmet. Neka dijete istražuje dobiveni materijal, a kad ga istraži dodajte mu drugi i tako redom. Materijali neka se razlikuju u stukturi, od hrapavih do glatkih, mekanih, tvrdih, do suhih i vlažnih. Primjer: riža, leća, palenta, brašno, tkanina, dugmad, kamenčići, naljepnice, krema, pjena za kosu… Materijale stavite u zasebne posudice a djetetov zadatak bit će opipati ih. Malo veću djecu možete tražiti da zatvore oči i pogode o čemu se radi ili opišu kakve je strukture.
  2. Možete napraviti senzornu kutiju. Jednu kutiju napunite nekim sitnim rastresitim materijalom (primjerice palentom), ubacite nekoliko velikih komada (kestenje, suho voće), i nešto više sitnijih (npr. kukuruz). Djetetu dajte hvataljke i dodatne dvije prazne kutijice ili posude kako bi materijale razdvajalo. Ovakva igra je djeci odlična za vježbanje fine motorike budući da manipuliraju različitim sitnim predmetima, taktilnu percepciju i okulomotornu koordinaciju. Dijete možete ispitivati je li određen predmet malen ili velik, je li posuda sad puna ili prazna itd.
  3. Kad ste u prirodi, skačite po lokvama, bacajte lišće u zrak i trčite po suhom lišću koje šušti. Skupite nešto lišća, kamenja i žireva za ponijeti sa sobom. Bojajte ih temperama, radite otiske lišća na papiru, šarene kamenčiće napunite u bocu… Napravite drvo od tvrđeg papira i kolaža pa po njemu polijepite svoje lišće. Ovakve igre produljuju pažnju i djeca su uključena u cijeli proces od izrade do realizacije. Odlične su za učenje tekstura, boja, simbola…
  4. Hodajte poput životinja (medvjed, pingvin, mačka…). Skačite kao žaba pa kao zec. Poskakujte s jednom nogom u zraku (školica). Da, naravno, zajedno s mališanom. Vjerujte, zabavnije je u paru. 
  5. U kuhinji: bubnjajte, kuhajte, mješajte namirnice za kolače, brišite površine krpama različitih tekstura i stupnjeva vlažnosti (suha, mokra), ukrašavajte jela, slažite beštek…

Kao što i sami primjećujete, senzorni materijali su svuda oko nas. Važno je da je dijete uvijek pod nadzorom, da pazite da je sigurno i najvažnije – da uživa u onome što radi. Igra bi trebala biti primjerena djetetovoj dobi. Važno je da podražaja ne bude previše, kako ne biste otišli u drugu krajnost – da je dijete pretjerano stimulirano. Pretjerana stimulacija događa se kad je dijete preplavljeno zvukovima, osjećajima i iskustvima te je moguće da dođe do točke preokreta (umor, plač, uznemirenost) kada im je potreban prostor i vrijeme za sebe. 

Dakle, uživajte, igrajte se i usvajajte nova znanja i vještine te u svoju svakodnevnicu uvedite neke od senzornih igara, jer senzorna integracija koja se pojavljuje u pokretima, govoru i igri osnova je kompleksnijoj integraciji osjeta koja je potrebna za čitanje, pisanje, zbrajanje… 

Ivona Vranaričić

Sharing is caring

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email