logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ideje za senzorne igre

ideje za senzorne igre

Senzorna igra je važan dio djetetova razvoja i odrastanja. Dolaskom hladnijih dana više ćemo vremena provoditi kod kuće pa je dobro uz uobičajene igre znati i one kojima možete stimulirati senzorne doživljaje. Mala djeca se čak do sedme godine života oslanjaju na senzorne informacije kad uče o onome što ih okružuje.

To su, dakle, igre koje stimuliraju: okus, njuh, vid, zvuk, dodir, pokret i ravnotežu.

  1. Ponudite djetetu razne senzorne materijale. Ne previše, jer se dijete neće moći koncentrirati, već najbolje predmet po predmet. Neka dijete istražuje dobiveni materijal, a kad ga istraži dodajte mu drugi i tako redom. Materijali neka se razlikuju u stukturi, od hrapavih do glatkih, mekanih, tvrdih, do suhih i vlažnih. Primjer: riža, leća, palenta, brašno, tkanina, dugmad, kamenčići, naljepnice, krema, pjena za kosu… Materijale stavite u zasebne posudice a djetetov zadatak bit će opipati ih. Malo veću djecu možete tražiti da zatvore oči i pogode o čemu se radi ili opišu kakve je strukture.
  2. Možete napraviti senzornu kutiju. Jednu kutiju napunite nekim sitnim rastresitim materijalom (primjerice palentom), ubacite nekoliko velikih komada (kestenje, suho voće), i nešto više sitnijih (npr. kukuruz). Djetetu dajte hvataljke i dodatne dvije prazne kutijice ili posude kako bi materijale razdvajalo. Ovakva igra je djeci odlična za vježbanje fine motorike budući da manipuliraju različitim sitnim predmetima, taktilnu percepciju i okulomotornu koordinaciju. Dijete možete ispitivati je li određen predmet malen ili velik, je li posuda sad puna ili prazna itd.
  3. Kad ste u prirodi, skačite po lokvama, bacajte lišće u zrak i trčite po suhom lišću koje šušti. Skupite nešto lišća, kamenja i žireva za ponijeti sa sobom. Bojajte ih temperama, radite otiske lišća na papiru, šarene kamenčiće napunite u bocu… Napravite drvo od tvrđeg papira i kolaža pa po njemu polijepite svoje lišće. Ovakve igre produljuju pažnju i djeca su uključena u cijeli proces od izrade do realizacije. Odlične su za učenje tekstura, boja, simbola…
  4. Hodajte poput životinja (medvjed, pingvin, mačka…). Skačite kao žaba pa kao zec. Poskakujte s jednom nogom u zraku (školica). Da, naravno, zajedno s mališanom. Vjerujte, zabavnije je u paru. 
  5. U kuhinji: bubnjajte, kuhajte, mješajte namirnice za kolače, brišite površine krpama različitih tekstura i stupnjeva vlažnosti (suha, mokra), ukrašavajte jela, slažite beštek…

Kao što i sami primjećujete, senzorni materijali su svuda oko nas. Važno je da je dijete uvijek pod nadzorom, da pazite da je sigurno i najvažnije – da uživa u onome što radi. Igra bi trebala biti primjerena djetetovoj dobi. Važno je da podražaja ne bude previše, kako ne biste otišli u drugu krajnost – da je dijete pretjerano stimulirano. Pretjerana stimulacija događa se kad je dijete preplavljeno zvukovima, osjećajima i iskustvima te je moguće da dođe do točke preokreta (umor, plač, uznemirenost) kada im je potreban prostor i vrijeme za sebe. 

Dakle, uživajte, igrajte se i usvajajte nova znanja i vještine te u svoju svakodnevnicu uvedite neke od senzornih igara, jer senzorna integracija koja se pojavljuje u pokretima, govoru i igri osnova je kompleksnijoj integraciji osjeta koja je potrebna za čitanje, pisanje, zbrajanje… 

Ivona Vranaričić

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: