Kategorija:

Dr. M. Jovančević: sve što morate znati o sunčanju beba i djece

Sunce je izvor života i da nema sunca ne bi bilo ni nas ni prirode oko nas. Za ljudski organizam sunčeve UV zrake su neophodne jer sintetiziraju vitamin D koji pospješuje apsorpciju kalcija neophodnog za jake i zdrave kosti što je naročito bitno u dječjoj dobi kada se organizam razvija. Djeca provode i do tri puta više vremena na otvorenom od odraslih, a kako je njihova koža pet puta tanja od kože odraslih pretjerano izlaganje kože UV zrakama može dovesti do akutnog oštećenja kože, ubrzanog starenja kože, infekcija, ali i razvoja tumora, karcinoma i melanoma.

Pamučna odjeća, šeširi, naočale i boravak u hladu su preporučljivi, ali nisu dovoljni za zaštitu jer se sunčeve zrake reflektiraju čime gotovo da se ne umanjuje njihov intenzitet te boravak na suncu bez zaštitne kreme nije nikako preporučljiv.

Kako odabrati pravu kremu za dijete?

Kreme za zaštitu dojenčadi i djece trebaju imati visoki zaštitni faktor SPF 50+ ili SPF 50 jer jedino visoka zaštita pruža sigurnost od UVA i UVB zraka koje su štetne za kožu i zdravlje.

Ukoliko je boravak na suncu vezan uz kupanje trebalo bi izabrati kremu koja je otporna na vodu.

Kemijska ili prirodna zaštita?

Zaštitu od UV zraka u kremama pružaju filteri koji mogu biti kemijski ili prirodni.

Kemijski filteri prodiru u kožu i apsorbiraju se u njoj, mogu uzrokovati alergijske reakcije, a neki poput Benzophenone 3-5, Ethylhexyl Methoxycinnamate i 4-Methylbenzylidene Campor filtera čak dovode i do hormonalnih promjena. Takvi filteri ne samo da su opasni za djecu nego i odrasle pa treba biti jako oprezan kada se radi o kemijskim filterima.

Prirodni – mineralni filteri su daleko sigurniji izbor, ali i tu treba biti oprezan. Titanium dioxide, zinc oxide ili methylene bisbenzotriazolyl tetramethylbutylophenol se vrlo često pojavljuju u nano obliku, nano čestice prodiru kroz staničnu membranu i izazivaju genetske promjene. Prirodni filteri u nano obliku nisu poželjni na koži djece i trudnica jer je dokazana njihova toksičnost.

Kakvu zaštitu koristiti?

Roditelji koji ne žele izlagati svoje dijete riziku kemijskih ili nano mineralnih filtera trebali bi potražiti sredstva za sunčanje na bazi navedenih prirodnih – mineralnih filtera, ali bez nano čestica. Takva zaštita je potpuno sigurna za bebe, djecu i mlade mame jer se ona ne upija u kožu nego se zadržava na površini kože gdje reflektira štetne UV zrake. S obzirom da se ne upija u kožu poput kemijskih i mineralnih nano filtera potrebna je manja količina takve zaštite pa jedno takvo pakiranje zna biti dostatno za cijelu sezonu čak i za dvoje djece. Sigurni proizvodi vrlo često nose i certifikat organske kozmetike – ECOCERT kako bi roditelji bili potpuno sigurni u proizvod sa pravim prirodnim sastojcima i njegovu neškodljivost.

Jedan od proizvođača koji zadovoljava sve sigurnosne kriterije po pitanju njege i zaštite kože djece i odraslih je francuska ALPHANOVA. Alphanovine formule su prirodne, ne sadrže kemijske filtere, nano čestice, zinc oxide, parabene, fenoksietanol ni umjetne mirise. Alphanova proizvodi za sunčanje su ECOCERT i Vegan certificirani.

Alphaova ima u ponudi 2 proizvoda za zaštitu kože beba ( 0 -36 mj. ) – kremu SPF50+ i mlijeko SPF50 koji su bez mirisa i hipoalergeni – pogodni i za osjetljivu i kožu sklonu atopiji, njihova izvrsnost je popraćena i preporukom francuskog Instituta za kozmetiku. Krema je prikladnija za dojenčad i za zaštitu za vrijeme vožnje u kolicima dok je mlijeko prikladnije za djecu koja već samostalno hodaju.

Za djecu ( 3 – 12 god ) Alphanova u ponudi ima 2 mlijeka sa SPF50 i SPF30 zaštitnim faktorima. S obzirom da organski certificirana kozmetika ne dozvoljava umjetne, kemijske mirise, a u dječjoj dobi mirisi postaju svakodnevica mališana Alphanova mlijeka su obogaćena marelicom i vanilijom čija kombinacija mirisa je neodoljiva djeci.

Za odrasle, a pogotovo trudnice i dojilje Alphanova ima kompletnu liniju zaštite s naglaskom za osjetljivu kožu. Novost na tržištu je Tonirajuća krema SPF50+ koja prilikom nanošenja mijenja ton koži za jednu nijansu pa je izrazito pogodna za svakodnevnu zaštitu lica svjetlije puti kao i u zimskom periodu kada koža osim zaštite treba i kvalitetnu hidrataciju.

Za svakodnevni ritual osjetljive i suhe kože, a pogotovo ljeti, nakon sunčanja Alphanova Paradise suho ulje na bazi Monoï ulja pružiti će koži predivan egzotični miris uz baršunasti osjećaj dok će organsko kokosovo i Arganovo ulje koji su bogati A, C i E vitaminima hraniti, hidratizirati i štititi kožu od preuranjenog starenja te jačati njenu barijernu funkciju. Paradise suho ulje je bogato Arganom pa ga mame vrlo često koriste i za njegu noktiju i kose.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: