Kategorija:
Vrijeme čitanja: 2 minute

Važnost oralne higijene kod djece

Dobra oralna higijena je ključna za zaustavljanje karijesnih procesa na zubima i održavanje zdravog parodontnog tkiva. 

Četkanje bi moralo započeti s nicanjem prvog zuba, pri čemu se koristi mala četkica za zube s mekim vlaknima. Zube, odnosno zub peremo dvaput dnevno.

Premda ih zamjenjuju trajni zubi, mliječni su zubi ključni za razvoj djeteta. Njima dijete može gristi hranu i na taj način uživati ​​u raznolikoj prehrani, omogućuju optimalan razvoj čeljusti i pravilan položaj jezika u usnoj šupljini. Podupiru usne i omogućuju pravilan razvoj govora. Mliječni zubi drže mjesta za rast stalnih zubi.

Četkanje i odgovarajuća četkica za zube

Četkica za zube najvažniji je alat kod oralne higijene jer njome mehanički uklanjamo zubni plak. Ključno je obuhvatiti sve površine, a zbog stiskanja usana je kod djece posebno teško doći do područja donje čeljusti, na strani jezika te do područja gornjih sjekutića.

Za veću učinkovitost uklanjanja zubnog plaka preporučuju se četkice za zube različitih oblika. Uz uobičajene jednoglave četkice za zube, odnedavno je zanimljiv troglavi dizajn četkice za zube. Troglava četkica za zube osmišljena je za istovremeno čišćenje bukalnih, lingvalnih/palatinalnih i okluzalnih površina. Dvije su glave dizajnirane s 45° dlakama za čišćenje bukalnih i lingvalnih, odnosno palatinalnih površina, dok je treća glava osmišljena za okluzalne površine. Takva četkica za zube prikladna je za osobe s ograničenim ručnim vještinama, gdje spadaju i mala djeca. 

Studije pokazuje da su za optimalnu oralnu higijenu troglave četkice za zube prikladnije od uobičajenih četkica, kada roditelj ili skrbnik pere djetetove zube. Također, za samog roditelja je upotreba troglave četkice za zube praktičnija i jednostavnija.

Troglava četkica za zube također može odlično zamijeniti običnu četkicu kada je dijete samostalno koristiti. Rukovanje troglavom četkicom za zube lakše je i prikladnije za malu djecu. Nakon korištenja klasične i troglave četkice za zube, većina djece preferira potonje jer ima osjećaj da je čišćenje bolje i brže, a korištenje jednostavnije i udobnije.

Autor: Maja Vargazon, dr. dent. med.

www.frida.com.hr

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: