logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ultrazvuk

Ultrazvuk

Prije otprilike 30 godina ultrazvuk je postao uobičajena pretraga u trudnoći. Najprije je korišten prema strogim medicinskim indikacijama, a s vremenom, zahvaljujući razvoju tehnologije i dostupnosti ultrazvučnih aparata, postao je dio rutinske dijagnostičke obrade trudnica. Ultrazvuk

Cilj rutinske primjene ultrazvuka u porodništvu jest smanjiti smrtnost majki i djece te pravovremeno prepoznati moguće komplikacije u trudnoći i porođaju. Upotrebom ultrazvuka liječnik će procijeniti gestacijsku dob fetusa, uvidjeti eventualno postojanje blizanačke trudnoće, pronaći mjesto insercije posteljice te osim toga, ultrazvuk pruža vrijedne informacije o vitalnosti i pravilnoj razvijenosti djeteta.

U nekoliko velikih studija provedeno je ispitivanje potencijalnog rizika i štetnog utjecaja upotrebe ultrazvuka u porodništvu.

Studije su pokazale da racionalna upotreba ultrazvuka nema utjecaj na rast i razvoj fetusa kao ni na rast u djetinjstvu te su također opovrgnute pretpostavke da ultrazvuk u trudnoći dovodi do nastanka neuroloških abnormalnosti, poteškoća s govorom kao ni prevalencije disleksije kod te djece. No opreza nikad ne smije manjkati. Studija nedavno provedena u zapadnoj Australiji otkrila je da su žene koje su bile na ultrazvučnom pregledu više puta negoli je to postupnikom pretraga predviđeno, rodile djecu nešto manje porođajne težine.

Za vrijeme unutarmaterničnog razvoja fetusa stanice živčanog sustava putuju od svog mjesta nastanka do svojih konačnih pozicija kako bi preuzele svoju ulogu u radu moždanih struktura. Studije na životinjama su upozorile da ultrazvučni valovi koji djeluju na fetalno moždano tkivo utječu na migraciju živčanih stanica što bi potencijalno značilo da utječu na razvoj mozga. Smatra se da bi takvi poremećaji mogli dovesti do abnormalnosti moždane strukture, mentalne retardacije i epileptičnih napadaja. Još uvijek je prerano govoriti mogu li se ti zaključci primijeniti i na čovjeka.

Na rutinskim ultrazvučnim pregledima u trudnoći fetus je puno kraće izložen ultrazvučnim valovima tako da je mogućnost takvog oštećenja gotovo isključena. No, čini se da bi doskora naši inženjeri mogli i tome doskočiti. Zaživjela je, čini se ideja da se u ultrazvučne aparate postavi mjerač količine ultrazvučne energije prenesene djetetu pa bi nas aparat zvučnim signalom upozorio kada bismo trebali završiti s pregledom.

Sadašnji trendovi nameću potrebu dokazivanja ljubavi pa se količina ljubavi, prema najeminentnijima, mjeri dijamantnim prstenjem prije svečanog izricanja DA, a nakon braka drugim „sitnicama“ za radosniju svakodnevicu. Neki idu i do tih krajnosti pa svojim suprugama i budućim majkama poklanjaju ultrazvučne aparate za razbibrigu u vrijeme iščekivanja. Izloženost djeteta ultrazvučnim valovima u tolikoj mjeri i bez nadzora liječnika može dovesti do spomenutih abnormalnost funkcije mozga.

Znanstvenici su donijeli zaključak da je upotreba ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu, ograničena isključivo na medicinski indiciran pregled, bez potencijalne opasnosti za rast i razvoj fetusa.

Nikica Ljubas, dr. med.
prof.dr.sc. Marina Ivanišević

Ultrazvuk

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: