logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 3 minute

Trudnoća i zimski mjeseci

Trudnoća uistinu za brojne žene predstavlja drugo stanje, ne samo u fizičkom već i u psihičkom pogledu. Strah za svoje nerođeno čedo često je potenciran, stoga i manji zdravstveni problemi kao što su prehlada, hunjavica i gripa čine nesavladive prepreke. Strah od mogućih komplikacija posebice tijekom prvog tromjesečja, kako zbog strane uzročnika tako i zbog moguće primjene lijekova, dovodi katkad i do teške anksioznosti. Prirodno usađeni mehanizmi skrbi o djetetu, postavljaju dijete na prvo, a majku na drugo mjesto. Bez obzira na brojna uvjeravanja liječnika i farmaceuta, o provjerenosti lijekova koji se koriste tijekom trudnoće da nisu štetna za plod, uvijek u duši trudnice ostaje ogromna doza straha i nepovjerenja. Sve trudnice moraju imati na umu da sve što unosimo u naše tijelo bilo hranom, bilo nanošenjem na kožu, bilo u obliku lijeka metaboličkom razgradnjom nalazi put do djeteta. Stoga je uvijek važno razmotriti odnos pozitivnog učinka i moguće štetnosti, ali isto tako se mora imati na umu da samo zdrava majka može iznijeti trudnoću i na svijet donijeti zdravo dijete. Ugrozivši zdravlje majke, posredno ugrožavamo i zdravlje djeteta. Brojne fiziološke promjene u tijelu trudnice, olakšavaju put prehladi tijekom jesenskih.  Mora se imati na umu da je imunološki sustav majke cijelo vrijeme na svome maksimumu, pola genetskog materijala tijekom trudnoće u njezinom tijelu nije njezino, stoga je trudnica znatno prijemčljivija za infekcije. Ujedno sluznica nosa često je zadebljana tijekom trudnoće i time znatno olakšava infekciju sluznice. Oticanje sluznice mijenja cirkulacijske odnose unutar nje i stvara povoljne uvjete za bakterijsko djelovanje. Ujedno nemogućnost adaptacije tijela tijekom zimskih mjeseci,  izlasci iz toplog u hladno, doprinosi širenju infekcije u gornjem dišnom sustavu. Priprema sluznice / tijela doprinosi sprečavanju infekcije. Ovlaživaći zraka u radnim i spavaćim prostorijama, redovito provjetravanje prostorija, hodanje umjesto korištenja javnog prijevoza, ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili slanom otopinom  doprinosi suzbijanju respiratornih infekcija. Uravnotežena raznolika prehrana s obiljem vitamina, redovita tjelovježba, uz održavanje tjelesne higijene i često pranje ruku čine prvu branu u sprječavanju obolijevanja. Prestankom pušenja znatno ćete doprinijeti u poboljšanju ne samo cjelovitog zdravlja već i u sprječavanju infekcija  gornjeg dišnog sustava.

Trudnoća i zimski mjeseci

Ukoliko se razvije infekcija gornjeg dišnog sustava, koristite preparate na bazi meda, eukaliptusa, inhalirajte se ili primjenjuje preparate koji se koriste za malu djecu (na bazi propolisa bez alkoholnog aditiva s vrlo malim doza kortikosteroida). Obilno unošenje tekućine  –  topli napitci (čajevi) uz citrate spriječit će dehidraciju, ispiranjem nosa sprečavate daljnje komplikacije (upala grla, sinusa, ždijela, pluća …), topla kupka uz odmor doprinjeti će poboljšanju. 

Povišenje temperature (38 stupnjeva i više), zahtjeva naglašeniju njegu, tuširanjem u mlakoj vodi, primjenu paracetamola (koji se mogu koristi tijekom trudnoće svakih 8 sati unutar 24 sata) i redovitu hidraciju trudnice uz nadoknadu soli. Virusne infekcije prolaze unutar 3-5 dana, no ukoliko dođe superinfekcije s bakterijskim uzročnikom i nužna je primjena antibiotika u dogovoru s vašim liječnikom propisuju se oni čija je primjena moguća tijekom trudnoće.

Ukoliko se vaše zdravstveno stanje ne poboljšava  i imate osjećaj opće tjelesne nemoći i bolnosti, obratite se s punim povjerenjem vašem liječniku/ginekologu  s ciljem propisivanja najbolje terapije za vas i vaše dijete.

Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med
spec. ginekologije i porodiljstva

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: