logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Trudna sam, što sada?

Izostanak mjesečnice prvi je, ali ne i siguran znak trudnoće. Da biste i prije prvog posjeta ginekologu otkrili da se radi o trudnoći i tako odagnali dvojbe, možete učiniti kućni test na trudnoću iz prvog jutarnjeg urina već prvih dana nakon izostanka mjesečnice, a rezultat je tu za 3-5minuta.

Trajanje trudnoće računa se od prvog dana zadnje mjesečnice i traje 40 tjedana, tj.10 lunarnih ili 9 kalendarskih mjeseci.
trudna sam
Većina trudnica vrlo brzo odlazi ginekologu kako bi potvrdila svoju trudnoću. Prvi pregled bi svakako trebalo učiniti između 8.-12. tjedna, a kasniji pregledi ukoliko se radi o trudnoći bez komplikacija, obavljaju se u razmaku od 4 tjedna. Kako se trudnoća primiče kraju ti pregledi postaju češći, što određuje vaš ginekolog. Na svakom pregledu mjerit će se vaša tjelesna težina i krvni tlak te pregledavati urin, nakon čega slijedi ginekološki i ultrazvučni pregled. Pred kraj trudnoće izvodi se kardiotokografski pregled (Ctg) kojim se snima srčani ritam bebe i kontrakcije maternice te amnioskopija kojom se promatra izgled plodne vode. Te dvije pretrage pružaju dodatne korisne informacije o stanju djeteta. Na početku trudnoće učinit će se kompletna krvna slika i pretraga urina, odrediti krvna grupa i Rh faktor te pretraga za otkrivanje hepatitisa B. Ukoliko Papa test niste radili duže od godinu dana, treba ga svakako ponoviti. Ostale pretrage, poput cervikalnih briseva, testa opterećenja glukozom, prenatalnih testova (kombinirani test, double ili triple test), amniocenteze, obavljaju se ukoliko postoji indikacija u dogovoru s izabranim ginekologom. Svaki posjet ginekologu iskoristite za dobivanje odgovora na sva pitanja vezana uz vašu trudnoću.
trudna sam
Postoje i određene situacije kada treba potražiti pomoć ginekologa i prije zakazanog termina: ukoliko imate jake mučnine praćene povraćanjem, promijenjenu boju i miris vaginalnog iscjetka, vaginalno krvarenje, osjećate simptome mokraćne infekcije (pečenje i/ili bolove prilikom mokrenja), povišenje tjelesne temperature, odsustvo bebinih pokreta, obilniji vodenasti iscjedak iz rodnice, bolove u trbuhu, glavobolju uz smetnje vida, nagli porast na tjelesnoj težini praćen otokom lica, ruku i nogu.

U trudnoći je bitno voditi zdrav stil života: ne pušiti, ne konzumirati alkohol i opojna sredstva, redovito se kretati i baviti tjelovježbom, zdravo se hraniti i kontrolirano dobivati na tjelesnoj težini, osluškivati vlastito tijelo i pružiti mu dovoljno potrebnog odmora.

trudna sam
Nataša Mihlečić Labura, specijalist ginekologije i opstetricije
Zdravko Jeleković, specijalist ginekologije i opstetricije

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: