logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kako naučiti bebu da sama zaspi

kako naučiti bebu da sam zaspi

Novorođenče je vezano uz majku te slijedi instinkte želeći ostati blizu nje. Na taj se način osjeća sigurno i zaštićeno pa stoga zna zaspati samo u majčinom naručju. Kako to promijeniti? Slijedi nekoliko savjeta:

Dok premještate bebu iz naručja u krevetić, pjevajte. Započnite pjesmu još dok vam je beba na rukama. Nastavljajte pjevati istu pjesmu dok je stavljate u krevetić. Vaše ujednačeno pjevanje zaokupit će njezine osjete. Možda će se malo pobuniti, no nastavite pjevati i položite ruku na bebina prsa. Umirit će je ugoda pokrenuta vašim glasom i toplom rukom. Lagano maknite ruku, ali nastavite nježno pjevati. Možda se opet pobuni pa čak i zaplače. Ako zaplače, ponovno stavite ruku na nju. Nemojte dići bebu već ponovite postupak. Pjevajte dok se ne umiri. Ako plač preraste u jaki i neprekidni, uzmite bebu u naručje i umirite je. I dalje pjevajte. Čim se umiri, vratite je u krevetić. Možda ćete je morati dići dva-tri puta, ali vaša nježna upornost poručit će joj da je sigurna dok spava u svom krevetiću.

Većina novorođenčadi zaspi pri dojenju ili ljuljana na roditeljskim rukama. To je u redu za prva dva do tri mjeseca života. Ali nakon toga je važno bebu početi stavljati u krevetić budnu. Mora rano naučiti zaspati sama. Što ranije počnete, lakše ćete je na to naviknuti. Ako će navečer znati zaspati sama, znati će zaspati sama i noću kad se probudi ili nakon noćnog hranjenja. Ako bebu naviknete da zna zaspati samo na vašim rukama, trebat će vas također i noću.

Ako je ovaj proces za vas ili bebu previše frustrirajući, pokušajte kad beba bude malo starija. S dva mjeseca života beba će već biti dobro prilagođena životu izvan maternice pa će lakše podnijeti odvajanje.

kako naučiti bebu da sama zaspi, kako naučiti bebu da sama zaspi, kako naučiti bebu da sama zaspi, kako naučiti bebu da sama zaspi

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: