Kategorija:

Dječja stomatologija u Dental centru Videntis

dječja stomatologija videntis

 Rana njega je bitna

Roditelji imaju mnoge brige i zadatke: osigurati da im je dijete zdravo i sretno, organizirati život oko užurbanog rasporeda i izgubljenog sna, snaći se u svim vrstama novih situacija. Kad je u pitanju oralno zdravlje djeteta, roditeljima je ipak na raspolaganju adekvatna pomoć. Sve započinje dovođenjem Vaših mališana u Videntis Dental Centar na upoznavanje i pregled.

Mliječni zubi služe kao vodiči za nicanje trajnih zuba, stvarajući prostor u kojem će ti novi zubi izbiti. Krune (vrhovi) trajnih zuba zapravo se probijaju kroz korjene mliječnih zuba, uzrokujući da se ovi resorbiraju ili rastope. Na taj način trajni zubi mogu zauzeti svoje mjesto.

Mliječni zubi Vaše djece prisutni su veći dio djetinjstva, pomažući im da grizu, žvaču i govore. Prvih šest godina oslanjat će se isključivo na mliječne zube u obavljanju ovih važnih funkcija. Oko dvanaeste godine, Vaša će djeca imati mješavinu mliječnih i trajnih zuba. Želimo osigurati da mliječni zubi ostanu zdravi, ispadnu kad za to dođe vrijeme te ih zamjene zdravi, trajni zubi.

Dvadeset mliječnih zuba počet će se pojavljivati obično između šest i devet mjeseci, iako u nekim slučajevima mogu nicati već od trećeg mjeseca ili pak kasnije oko dvanaest mjeseci. Dva donja prednja zuba najčešće izbijaju prvi, a zatim dva gornja. Prvi kutnjaci dolaze sljedeći, te ih slijede očnjaci.

Zubi i desni novorođenčeta trebaju se nakon svakog hranjenja pažljivo obrisati gazom ili krpicom natopljenim vodom. Od druge godine, kada ima više zuba u ustima, uspostavite svakodnevnu rutinu četkanja s malom, mekanom četkicom za zube i sa vrlo malo preporučene doze paste za zube. Vaša djeca će možda trebati Vašu pomoć pri ovom važnom zadatku do oko 6 godine.

Postoje razni stomatološki tretmani koje pružamo u Videntisu kako bismo spriječili propadanje zuba kod djece, spasili i popravili zube kad je to potrebno.

dječja stomatologija videntis

Pedijatrijski stomatološki tretmani

Pregled i upoznavanje: Preporučujemo da dovedete svoje dijete da nas upozna već od drugog rođendana. Iako ovo može zvučati rano, u Videntisu ćemo Vas naučiti pravilnim pedijatrijskim tehnikama oralne higijene, provjeriti ima li karijesa i uočiti razvojne probleme. Postoji niz oblika propadanja zuba koji mogu pogađati bebe i malu djecu. Karijesi u ranom djetinjstvu se mogu jako brzo razvijati, prelazeći iz tvrdog vanjskog sloja cakline u mekši unutarnji dio. Oboljeli mliječni zubi mogu prenijeti karijes na trajne zube ali i utjecati na formiranje ortodontskih anomalija. Najvažnije od svega, želimo osigurati da Vaše dijete ima pozitivno iskustvo u našoj ordinaciji i bude redoviti posjetitelj u budućnosti.

dječja stomatologija videntis

Fluoridacija zubi: Postupak premazivanja mliječnih i trajnih zubi kod djece tekućinom ili gelom koji sadržavaju natrijev fluorid čini ih tvrđim i otpornijim na propadanje. Iako postoji mala količina fluorida u pastama za zube, mi u Videntisu možemo primijeniti veću koncentraciju za maksimalnu zaštitu zubi Vašeg djeteta.

Pečaćenje fisura: Neravnine na gornjoj plohi zuba zatvaramo kompozitnim materijalom. Ove male pukotine postaju savršeno okruženje za bakterije koje uzrokuju karijes. Nezrela caklina zuba je propusnija i stoga manje otporna. Pečaćenje fisura preporučuje se čim niknu trajni pretkutnjaci i kutnjaci, tj. između pet i deset godina starosti. U prve četiri godine od nicanja pretkutnjaka i kutnjaka najveća je opasnost od stvaranja karijesa.

Liječenje korijenskih kanala: Ponekad i djeca trebaju ovakav zahvat. Kao što je već spomenuto, mliječni zubi važni su vodiči prema trajnim zubima i spašavanje preuranjenog gubitka može spriječiti razvoj krivog zagriza koji bi zahtijevao kasnije ortodontsko liječenje.

Kompozini ispuni: Odkrhnuti zubi i manji prijelomi česte su pojave u djetinjstvu i mogu se popraviti kompozitom u boji zuba. Oni se mogu koristiti na mliječnim i trajnim zubima.

Ortodoncija: Interceptivni ortodontski tretman nakon sedme godine može pomoći usmjeriti pravilno pozicioniranje zuba i/ili rast čeljusti, eliminirajući ili pojednostavljujući potrebu kasnijeg liječenja. Postoje mnogi ortodontski problemi koji se mogu otkriti rano i primjeri su zašto obučeni stručnjak treba ocijeniti Vaše dijete tijekom njegovog rasta i razvoja. Invisalign First je namjenjen djeci koja imaju mješovitu denticiju. Moguće je imati ravne zube, usmjeriti rast trajnih zuba te spriječiti zahtjevnije ortodontske zahvate i potencijalno vađenje zuba.

Udlage za sport: Ako se Vaše dijete bavi sportom, toplo preporučujemo štitnik za usta po mjeri. Sportaš ima 60 puta veću vjerojatnost da će pretrpjeti oštećenje zuba kada ne nosi zaštitu. Uzimanjem otisaka u Videntisu možemo napraviti udlage posebno izrađene za Vaše dijete. Prilagođene udlage nude bolju zaštitu u odnosu na generičke modele. To je investicija koja se isplati u obliku manjih bolova, patnji i stomatoloških troškova u budućnosti.

dječja stomatologija videntis

Priprema za “Veliki dan”

Djeca imaju fascinantnu sposobnost očitati emocije svojih roditelja, pa ako ste nervozni zbog odlaska stomatologu, pokušajte to ne pokazivati. Općenito, tijekom prve posjete jednostavno ćemo razgovarati s Vama i Vašim djetetom, pregledati usnu šupljinu i napraviti procjenu oralnog zdravlja. Najbolje je da svom djetetu kažete unaprijed što ga očekuje bez da od toga radite strku. Možete čak graditi uzbuđenje uslijed priprema za “Veliki dan.”

Dobra ideja je da u ordinaciju ponesete omiljenu igračku, grickalice i dodatnu pelenu, za svaki slučaj. Ako je moguće, ostavite drugu djecu kod kuće, tako da se možemo usredotočiti na novog pacijenta. Isto tako, popunjavanje obrazaca za pacijente unaprijed može uštedjeti vrijeme i trud na dan posjete.

Prvi posjet je prijateljsko upoznavanje sa ordinacijom, stomatologom i dentalnim asistentima. Na raspolaganju imamo dječji kutak za naše male pacijente, zelenog zmaj sa zubima koji će djeci objasniti kako pravilno čistiti zube i niz drugih zabavnih alata. Strah od stomatologa često se razvija u najmlađoj dobi. Ponekad strah od stomatologa prati osobu cijeli život. To može imati velik utjecaj na cjelokupno dentalno zdravlje. Zato u Videntisu posvećujemo veliku pažnju i brigu u komunikaciji s našim mladim pacijentima kako bismo bili sigurni da se osjećaju što bolje kad posjete ordinaciju i naše stomatologe.

Važnost preventivnih pregleda

Dijete treba posjetiti stomatologa jednom svakih 6 mjeseci. Realnost je često, nažalost, sasvim drugačija. Mnogi roditelji odlaze stomatologu u fazi kada dijete osjeća bol ili nešto drugo nije uredu, što je pogreška. Česta briga o dječjim zubima jednako je važna kao i ispravne metode četkanja. Ova rana njega stvara temelje zdravlja zuba kasnije u životu. Upravo mliječni zubi značajno utječu na položaj i rast trajnih zuba.

U Videntisu nudimo stručni pregled i konzultacije vezano uz zdravlje zubi djece i roditelja. U studenom donosimo akcijski popust 20% na Invisalign aparatić, a u prosincu akcijski popust 20 % na implantate. Kontaktirajte nas i dogovorite termin za upoznavanje dentalnog centra Videntis. Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja i posvetiti Vam maksimalno vrijeme.

Djeca su naš ponos i budućnost!

dječja stomatologija videntis

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: