Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 3 minute

Bolovi u trbuhu

bolovi u trbuhu

Svaki dan javljaju se roditelji – preplašeni i zabrinuti – s istim problemom: bolovi u trbuhu djeteta. Ili telefonski zovu pa se savjetuju ili dolaze u ordinaciju s djetetom.

Problem: boli trbuh, jako boli i dijete plače!

Što znači plač i stiskanje nožica uz trbuščić?

Najčešće je to bol bez povišene tjelesne temperature, bez povraćanja, bez proljevastih stolica… Bol traje nekoliko minuta do pola sata, ponavlja se, a opće stanje djeteta nije poremećeno. Roditelj je zabrinut i to s pravom jer je “trbuh zatvorena vreća” i nikad se ne zna što se može dogoditi.

Ukoliko dijete boli trbuh, a nema drugih simptoma bolesti bol može biti posljedica nekoliko uzroka.

Hrana i jedenje

Neka djeca vole jesti i jedu i jedu te se prejedaju – prepune želudac i evo bolova neposredno nakon jela.

Neka djeca uz veću količinu hrane vole piti sokove, vodu – napuhnut i bolan trbuh također nakon jela.

Neka djeca ne sažvaču – ne usitne dobro hranu – veće komadiće hrane gutaju i probava dulje traje – i često je prisutna bol.

Važno je biti umjeren u jelu i dobro usitniti hranu, ovlažiti je sokovima u ustima i u malim zalogajima proslijediti dalje.

Neka djeca brzo jedu i uz hranu se nagutaju zraka – posljedica je veliki trbuh koji boli.

Određene vrste hrane – povrće, voće, mliječni proizvodi i mlijeko – mogu izazvati bol u trbuhu

Brza hrana – suha hrana – grickalice – bolovi u trbuhu.

Eto cijeli niz uzroka vezanih uz hranjenje i hranu koji mogu dovesti do bola u trbuhu kao i neredovita prehrana.

U tim slučajevima bolovi se smiruju bez terapijskih postupaka osim probiotika, mirovanja…

Psihološki uzroci

Bolovi u trbuhu su često posljedica nekog stresa, novog događaja, straha…

Također trudnoća majke može biti uzrok pojave bolova u trbuhu. Dijete se osijeća zanemareno, potisnuto u drugi plan, odbačeno i svojom boli pokušava privući pažnju majke.

Novorođenče u obitelji kod starijeg djeteta može također uzrukovati trbuhobolju.

Odlazak iz kuće u jaslice – vrtić – školu – znači vanjski stresni faktor isto može biti okidač za bol u trbuhu. Bijegom u bolest dijete želi zaustaviti odvajanje od obitelji… Nova odgajateljica, nova učiteljica, neka druga djeca….

Probava, trovanja, alergije

Bolovi mogu biti i posljedica same probave – opstipacije.

Nakupljanje sadržaja u crijevima i širenje samih crijevnih sjenki – bol. Nakon odvikavanja od pelena često nemamo uvid u njihove fiziološke potrebe pa tako i ne pratimo ima li dijete redovitu stolicu.

Postoje i bolovi uz učestale i rijetke stolice – to su većinom grčeviti bolovi s periodom bez bolova pa ponovo pojava grčevitih bolova u trbuhu. Kod višednevnih i učestalih stolica treba pomisliti na različite uzročnike – viruse i bakterije.

Izloženi smo i trovanju hranom – naročito u ljetnim mjesecima i velikim skupovima – koliko god bili oprezni. Kod trovanja hranom uz bolan trbuh javlja se i povraćanje i proljevaste stolice a i povišena tjelesna temperatura.

Alergije na hranu – bol u trbuhu.

Upale uha, upale grla kao i upale mokraćnih putova – bol u trbuhu može biti sastavni dio bolesti.

Vježbanje i naprezanje trbušnih mišića ili dizanje teškoh predmeta – trbušni mišići se napinju i onda se javlja bol u trbuhu.

Ako dijete kaže: Mama boli me trbuh i ta bol nije praćena povraćanjem ni proljevom ni općim lošim stanjem i ako sama prođe za nekoliko minuta – to je funkcionalna bol. Ne treba potražiti pomoć pedijatra. Bol prođe, dijete se igra, pije, trči, ne gubi na tjelesnoj težini- probajmo sami pronaći i otkloniti uzrok boli.

ALI POVIŠENA TEMPERATURA TIJELA, KRVAVA STOLICA, PROLJEV, POVRAĆANJE, SLABOST, LOŠE OPĆE STANJE, GUBITAK NA TEŽINI UZ BOL U TRBUHU – JAVITI SE PEDIJATRU.

Dobro zapamtite i opišite – kad se javlja bol u trbuhu, gdje je najjača, širi li se, koliko traje,smiruje li se, jača li – bitni su podaci za pedijtra.

Često kad boli trbuh dovoljno je umiriti dijete, prigrliti ga, pričati mu, držati ga za ručicu, dati mu topli čaj, malo podragati trbuščić, nekad staviti topli oblog ili nježno masirati. Treba probati odvratiti pažnju od boli i otići u park – laganu šetnju…

Dr. Vesna Perić Matošević, spec.ped.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: