Kategorija:
Vrijeme čitanja: 4 minute

4. Konferencija Mame&klinci

mame i klinci konferencija

4. Konferencija Mame&klinci održana je 29. 05. 2021., iz male dvorane poslovnog centra Almeria, a sudionici su je mogli u uživo pratiti preko youtube kanala.

Organizatori konferencije su udruge Abeceda roditeljstva i Najsretnija beba Hrvatska.

Ove godine, konferencija je stavila poseban naglasak na problematiku s kojom se suočavaju majke tijekom pandemije i potresa.

– educirali smo i informirali stručnjake koji rade na području odgoja i obitelji

– potaknuli smo dijalog svih aktera društva involviranih u ovu temu

– inspirirali smo gospodarski sektor na društveno odgovorno ponašanje

– networking i razmjenjivali smo iskustava

– educirali smo, informirali i savjetovali majke o temama koje ih zanimaju

Biti majka je najvažnija uloga žene pogotovo u današnje doba velikih izazova gdje su majke suočene s nezaposlenošću, padom životnog standarda i strahom za sutra. Pozvali smo stručnjake, gospodarstvenike, predstavnike raznih institucija i majke i očeve koji su govorili o ovim problemima i načinu kako ih riješiti.

Konferenciju je otvorio dr. sc. Danijel Labaš, redoviti profesor na Hrvatskim studijima, Predstojnik Odsjeka za komunikologiju s predavanjem “Uloga medija i mentalno zdravlje u doba pandemije”. Ukazao je na sve veću ovisnost o internetu,  o negativnom utjecaju pametnih telefona na mentalno zdravlje, te o problemu pomanjkanja socijalnog kontakta. Također je ukazao da možemo utjecati na smanjenje negativnih utjecaja kroz vlastiti primjer, jer djeca rade ono što vide.

Nakon toga je uslijedio panel Pandemija iz dječje perspektive na kojoj su sudjelovali učenici iz OŠ Tin Ujević iz Zagreba i iz 13. gimnazije iz Zagreba. Ono što su svi jednoglasno zaključili je da je početku online nastava bila dosta kaotična, a s vremenom, organizacija je bila puno bolja, a učitelji su se snašli u novom načinu podučavanja. Također su se svi složili da je učenje gradiva kroz normalan način nastave puno lakši i učinkovitiji. Da su se veselili povratku u školu zbog druženja iako su znali da ih čeka mnoštvo ispita i dodatna opterećenja zbog toga. Osim toga za vrijeme pandemije su više vremena provodili u prirodi nego inače, te su se više družili s obitelji.

Imali smo i panel Utjecaj pandemije na kvalitetu života majki na kojem smo predstavili rezultate istraživanja „Mama kako si?“, a na koje su sudjelovali Mia Roje Đapić Psihoterapeut, mag.psihologije Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Ivana Šešo, mag.paed.soc predstojnica Obiteljskog centra za Grad Zagreb, Dejan Nemčić prof. geografije, Osnovna škola Ivo Andrić, dr. med. Katarina Marušić, psihijatar, Iva Brčić mag. soc./phil. predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska.

Neki od rezultata istraživanja:

44% majki je izjavilo da im je kompliciranije ispunjavati obaveze sada nego prije pandemije. 47,7% izjavilo da imaju više obaveza nego prije pandemije.

36,6% je izjavilo da nisu zadovoljne raspodjelom obaveza u kućanstvu.

72,1% majki je izjavilo da nisu imale nikakvu prednost na poslu u odnosu na žene koje nisu majke.

35% ispitanica je izjavilo da se ne osjeća sigurno u ovoj krizi.

66,6% majki je izjavilo da su unatoč svemu sretne.

Zaključak je bio da ne treba težiti nedostižnom idealu savršene majke, već da trebaju biti što bolje majke. Da je to njihovoj djeci sasvim dovoljno. Također se istaknulo i gdje majke mogu potražiti besplatnu stručnu pomoć: Hrabri telefon, poliklinika Vrapče koja otvara i savjetodavni centar za majke, Obiteljski centar u Zagrebu. Također se zaključilo da se pomalo mijenja odnos prema učiteljima na bolje, ali da sve promjene u društvu, pa tako i ova idu presporo i predugo traju.

Nakon toga je uslijedilo predavanje Nenada Bratkovića, mag.natur., univ.mag.pharm, “Važnost zdrave prehrane za jačanje psihofizičkog zdravlja u vrijeme pandemije“. Ukazao je o važnosti zdrave prehrane i što sve uključuje ta vrsta prehrane. Također je ukazao i na istraživanje koje utvrdilo da su se u vrijeme pandemije kupovale namjernice koje nisu korisne za naš imunitet, a one koje ga jačaju su izostale ili su se kupovale u znatno manjoj količini.

Organizirali smo i panel Pandemija iz perspektive roditelja na kojem su sudjelovali Dario Rukavina – nagrađivani pisac proze i poezije, voditelj i trener Ju Jitsu Enso kluba, Tino Pattieara – marketinški stručnjak, Jospia Scotti Čavlina – novinarka, Kristina Ercegović – pokretačica poslovnog okupljanja malih poduzetnika Busines caffe, pokretačica portala Žene i novac, te dr.art. Tihoni Brčić – predavač na Akademiji dramskih umjetnosti, stručnjak na području vizualnih medija i medijske pismenosti

Zaključak je bio da im je roditeljstvo bilo izazovnije, ali i da je došlo do pozitivnih promjena. Imali su više vremena za sebe, više su se družili s djecom, te reorganizirali svoje prioritete. Također su izjavili da im od poslodavaca treba više razumijevanja i jedan humaniji pristup, te možda i neke olakšice. Jer zadovoljan roditelj je i bolji zaposlenik.

Nakon toga predavanje je imala i Iva Brčić mag.soc/phil, Predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska „ Metode i tehnike kontrole i otpuštanja stresa, straha i tjeskobe“. Objasnila je i pokazala neke od metoda za otpuštanje i kontrolu stresa straha i tjeskobe koje mogu pomoći u raznim stresnim situacijama, te ukazala na važnost povezivanja uma, duha i tijela, te fokusa na ono pozitivno. Jer ono na što se fokusiramo, to i privlačimo.

Kroz konferenciju smo imali i javljanja mama diljem svijeta koje su nam pričale o svojim iskustvima i na koji način su ih njihove države podržale u vrijeme pandemije.

Sretni smo i iznimno nam je drago što smo progovorili o onome što muči roditelje I djecu u vrijeme pandemije, te što smo im pružili priliku da kroz panele otvoreno pričaju o svemu.

Rezultate istraživanja i zaključke s konferencije ćemo slati svim relevantnim državnim institucijama kako bi potakli pozitivne promjene u društvu u odnosu na obitelj.

U nastavku možete pogledati snimku konferencije

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: